• تیم محتوای وبپیما
  • چهارشنبه 7 خرداد 1404
  • 25 دقیقه

طاقت طلاق - درمورد انجمنی که بچه های طلاق را دور هم جمع کرده تا زخمهایشان را التیام دهد

به گزارش سرویس بین الملل وبپیما به نقل از همشهری - هشمهری آنلاین_فاطمه عسگری نیا: اصلا به خاطر همین که خودش بچه طلاق بود و این برچسب را بر پیشانی داشت تصمیم گرفت این تشکل را ثبت کند تا به همه بگوید بین بچه های طلاق و غیر طلاق هیچ تفاوتی نیست مگر کمی به ریختگی ذهنی و روانی که در سایه برخورداری خدمات مشاوره ای و روانشناسی درست می شود. سید علی کاکا موسس انجمن بچه های طاقت از یک دهه گذشته تا به امروز هر آنچه در توان داشته به کار گرفته تا بچه های طلاق جایگاه واقعی خود را در جامعه پیدا کنند و سعی کرده با فرهنگ سازی نگاه افراد جامعه را به بچه های طلاق تغییر دهد. خلاصه این که قصه بچه های طاقت قصه زندگی بچه هایی است مانند همه بچه های دیگر که دلشان نمی خواهد با طلاق والدین تافته جدابافته در جامعه شوند. سید علی کاکا در گفتگو با همشهری درباره این موسسه و اهدافی که دنبال می کند بیشتر توضیح داده است.

قصه سید علی کاکا

۱۲ ساله بودم که پدر و مادرم از هم جدا شدند. هجرت از یک زندگی لاکچری و خانه ۷ هزار متری به یک خانه ۷۰ متری اپارتمانی همراه با مادر و زندگی با دست خالی مرا وادار کرد تا هم درس بخوانم هم عصرها به صورت نیمه وقت کار کنم. این تغییرات برای پسری که تا قبل از طلاق پدر و مادرش زندگی لوکس و لاکچری داشت بسیار ازار دهنده بود تا جایی که در استانه ۱۸ سالگی تحت درمان افسردگی قرار گرفتم و در میانه ۱۸ سالگی با ۱۸۰ قرص دست به خودکشی زدم که ناموفق بود و باعث شد یک ماه در کمای عمیق فرو روم. بعد از سپری شدن دوره نقاهت دچار فراموشی مقطعی شدم و این حالت روحی همراه من بود تا این که به سن ازدواج رسیدم و برای خواستگاری همراه با خانواده مادری به خواستگاری دختر مورد علاقه ام رفتم اما خانواده دختر با پیش کشیدن بحث جدایی پدر و مادرم و زیر سوال بردن کارهای پدرم دائم می پرسیدند چه ضمانتی هست این هم مانند پدرش رفتار نکند؟ برای گرفتن جواب مثبت از این خانواده ۷ سال خواستگاری می رفتم. کم کم با خودم فکر کردم که ایا فقط من به عنوان بچه طلاق با این مشکلات درگیر هستم یا تمام بچه های طلاق اینگونه اند؟

طاقت طلاق - درمورد انجمنی که بچه های طلاق را دور هم جمع کرده تا زخمهایشان را التیام دهد

تولد بچه های طاقت

مقایسه زندگی بچه های طلاق و غیر طلاق این تلنگر را در ذهن من ایجاد کرد که همه این بچه ها را دور هم جمع کنم و شرایطی را فراهم کنیم که نگاه جامعه به بچه های طلاق را تغییر دهیم. سال ۹۱ عزمم برای انجام این کار جزم شد. همه کارها را کنار گذاشتم برای مشارکت در فعالیت های اجتماعی که قرار بود دنبال کنم در این سال. تحصیل در رشته مددکری اجتماعی را شروع کردم و در شبکه های اجتماعی یک گروهی را تشکیل دادم تحت عنوان بچه های طلاق. این گروه کم کم بچه های طلاق را دور هم جمع کرد بعد از ان در سال ۹۳ نام گروه را به بچه های طاقت تغییر دادیم. فعالیت ما تا قبل از سال ۹۵ خیلی رسمی نبود اما از سال ۹۵ که مجوز تشکل مردم نهاد بچه های طاقت را از استانداری یزد گرفتیم فعالیت هایمان رسمی تر شد و بعد از ان سال ۱۳۹۹ مجوز ملی تشکل مردم نهاد بچه های طاقت را دریافت کردیم.

طاقت با ۱۴ هزار عضو

از وقتی انجمن بچه های طاقت شکل گرفت فعالیت های این مجموعه دهان به دهان چرخید و بچه ها یکی یکی در اقصی نقاط کشورهمدیگر را پیداکردند. یکی از شمال کشور یکی از جنوب، یکی از شرق یکی از غرب و حتی بچه های طلاقی که در خارج از مرزهای ایران زندگی می کردند هم به این جمع اضافه شدند. شاید تنها چیزی که باعث شده بود همگی از جمع شدن زیر چتر این انجمن استقبال کنند، رنج یکسانشان بود از برچسبی که ناعادلانه روزگار بر پیشانی شان چسبیده بود، بچه طلاق! بچه هایی که از ترس پس زده شدن و دور افتادن از جمع دوستان و گروه های سنی ترجیح می دهند طلاق والدینشان را پنهان کنند. و مشکل بزرگترشان بر می گردد به زمان ازدواج و قضاوتهای نابجایی که درباره شاان می کنند «از کجا معلوم ازدواجت منجر به طلاق نشود!؟» این جمله مشترکی بود که خیلی از بچه ها در میان درد دلها و جمع های خودمانی امان مطرح می کردند. از وقتی این تشکل شکل گرفت ما سعی کردیم با ارائه خدمات مشاوره ای، روانشناسی و حقوقی به بچه های طلاق این باور را تزریق کنیم که خودشان را باور کنند و سعی کنند بی هراس از طلاق والدین مسیر زندگی خود را با دقت طی کنند. گرچه جذب بچه های طلاق هدف اولیه ماست اما این بچه ها به محض خودکفا شدن از چرخه حمایتی ما خارج می شوند و اصراری بر حضورشان در مجموعه نداریم چرا که ماهیت کار ما با نهادهای حمایتی فرق می کند.

طاقت بیشتر از کدام بچه های طلاق حمایت می کند؟

در بحث طلاق و اسیبی که به بچه ها وارد می شود سن زندگی بچه ها با خانواده خیلی نقش دارد قطعا فرزندی که یک دهه یا بیشتر با خانواده سپری کرده با کودکی که سالهای اولیه زندگی اش را طی می کند از لحاظ وابستگی، تجربه دعواهای خانوادگی و تجربه چالش های طلاق خیلی فرق می کند ما سعی می کنیم همه این گروه ها را تحت حمایت برنامه های خود قرار دهیم اما هر رده سنی به فراخور اسیب هایی که می بیند. خدمات می گیرد.

طاقت فقط از بچه های طلاق حمایت نمی کند بلکه از خانواده های انها هم حمایت می کند مادرانی که بعد از طلاق نیازمند حمایت مالی دارند مخصوصا از این حمایت ها بهره مند می شوند. البته ما سعی می کنیم اگر خانواده ها قبل از وقوع طلاق پایشان به مجموعه طاقت باز می شود هم پدر هم مادر را با دو روی سکه طلاق روبرو کنیم حقیقتها را بیان کنیم و انها را نسبت به چالشهایی که پیش رو دارند اشنا کنیم خیلی اوقات این خدمات مشاوره ای که ارائه می کنیم باعث می شود تا خانواده ها بی خیال طلاق شوند و این برای ما بسیار خوشحال کننده است هر چند تاکید می کنم ماموریت ما انصراف افراد زا طلاق نیست بلکه ما حمایت از بچه های طلاق در برابر اسیب های روحی و روانی را دنبال می کنیم. خیلی از بچه های طلاق یا همان بچه های طاقت ما در مسیر طولانی طلاق والدین شکسته می شوند مورد داریم روند جدایی یک زوج ۹ سال طول کشیده و هر دو از هم ۶۸ مورد شکایت کرده اند یعنی فرزندان انها در رده های سنی مختلفشان شاهد از کودکی تا نوجوانی شاهد چالش طلاق پدر و مادرشان بودند.

طاقت طلاق - درمورد انجمنی که بچه های طلاق را دور هم جمع کرده تا زخمهایشان را التیام دهد

طاقت در ایران

در حال حاضر علاوه بر یزد که شاهد فعالیت دفتر مرکزی طاقت است این مجموعه در مشهد و شیراز هم ساختمان ساختمان و فعالیت حضوری است اما در شهرهای دیگر از جمله تهران گرچه بچه های طاقت شاهد فعالیت های این مجموعه هستند اما به خطار گرانی اجاره بها ساختمانی در اختیار ندارند و دورهمی های موردی شان در اماکن استیجاری موقت برگزار می شود. فضای مجازی بخش قابل توجهی از نیازهای این انجمن را پوشش می دهد و بچه ها از طریق این فضا بهتر می توانند در کنار هم به تبادل تجربه بپردازند.

این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و وبپیما صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.


منبع: همشهری آنلاین