• تیم محتوای وبپیما
  • جمعه 13 تیر 1404
  • 22 دقیقه

از تکیه رضاقلی خان تا درخونگاه

به گزارش سرویس اجتماعی وبپیما به نقل از همشهری - مهدیه تقوی راد: تهران در دوران قاجار بیشترین تکیه ها را داشت اما حالا تعداد محدودی از این تکیه ها پابرجاست و حسینیه ها و مهدیه ها جای تکیه های قدیمی را گرفته اند. اگر به شرکت در عزاداری قدیمی تهرانی ها علاقه دارید، محرم امسال سری به قدیمی ترین تکیه های تهران بزنید.

از تکیه رضاقلی خان تا درخونگاه

تکیه نفرآباد

نشانی: شهرری، ضلع شرقی حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)

نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس: ایستگاه حرم مطهر

نزدیک ترین ایستگاه مترو: شهرری

۴۰۰سال از عمر تکیه نفرآباد می گذرد و آن را از قدیمی ترین تکیه های تهران می دانند که در دوره قاجار برپا شد. این تکیه سقف ندارد و در ایام عزاداری محرم با خیمه ای سفیدرنگ روی ستون ۱۲متری مسقف می شود. کاشی های سردر تکیه، لحظه شهادت حضرت علی اکبر(ع) را به تصویر کشیده اند. معماری ویژه این تکیه یکی از دلایل جذابیت آن برای کسانی است که در عزاداری های آن شرکت می کنند. بنای این تکیه، در ۲طبقه ساخته شده و طبقه دوم آن به زنان اختصاص دارد. همجواری تکیه با حرم شاه عبدالعظیم(ع) باعث می شود فرصت عزاداری و زیارت را همزمان داشته باشید.

از تکیه رضاقلی خان تا درخونگاه

تکیه نیاوران

نشانی: خیابان شهید دکتر باهنر، خیابان قنات شمالی، نرسیده به خیابان خیام

نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس: میدان جماران

نزدیک ترین ایستگاه مترو: تجریش

این تکیه در دوران قاجار و توسط ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده است. در سال۱۳۶۱ نیز سقف آن تعمیر شده است. تکیه ۱۵۰۰ مترمربع مساحت دارد و در ۴ضلع آن طاق نماها و غرفه هایی در ۲طبقه ساخته شده است. اگرچه تکیه مسقف شده اما لبه های ایوان هنوز چوبی باقی مانده است. در کنار در ورودی تکیه موزه ای از وسایل قدیمی تعزیه خوانی، قوری و سماورهای قدیمی وجود دارد و در وسط تکیه نیز ضریح بازسازی شده امام حسین(ع) قرار دارد. یکی از ویژگی های تکیه نیاوران که عزاداران زیادی را راهی آنجا می کند، برگزاری مراسم تعزیه در دهه اول محرم است.

از تکیه رضاقلی خان تا درخونگاه

تکیه رضا قلی خان

نشانی: خیابان مصطفی خمینی، پایین تر از چهارراه سیروس، خیابان تکیه رضا قلی خان

نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس: تکیه رضا قلی خان

نزدیک ترین ایستگاه مترو: بهارستان

این تکیه در دوران قاجار، در محله عودلاجان و توسط رضا قلی خان ادیب، شاعر و تذکره نویس ساخته شده است. اگر تعریف عزاداری های مردم قدیم تهران را شنیده باشید حتما نام تکیه رضا قلی خان به گوشتان خورده است. بخش های تخریب نشده این تکیه تاکنون چندین بار مرمت و بازسازی شده است. در تصاویر قدیمی در کنار این تکیه مسجد، سقاخانه و آب انبار هم ساخته شده بود. از نقش و نگارهای روی کتیبه تکیه پیداست که قدمتی همپای خودش دارد. در عزاداری ها اغلب در فضای میدانگاهی محوطه روبه روی تکیه، تعزیه اجرا می شود. برنامه های تکیه رضا قلی خان در ماه محرم و صفر با تکیه قدیمی سادات اخوی همپوشانی دارد.

از تکیه رضاقلی خان تا درخونگاه

تکیه درخونگاه

نشانی: خیابان ۱۵خرداد، خیابان اکبرنژاد، خیابان سنگلج

نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس: چهارراه گلوبندک

نزدیک ترین ایستگاه مترو: ۱۵خرداد

قدمت این تکیه هم مثل اکثر تکیه های معروف تهران به دوران قاجار برمی گردد. این تکیه در روزهای عادی سال کارگاه نجاری است و در محرم و صفر تکیه عزاداری است. این تکیه بیش از ۱۶۰سال قدمت دارد. وجود یک نخل قدیمی یکی از علت های معروفیت آن است. ۳قالیچه نیز که مزین به زیارت عاشوراست در این تکیه وجود دارد. دسته های عزاداری از کنار نخل امام حسین(ع) عبور و هرکدام به روش سنتی خود عزاداری می کنند. جمعیت زیادی از محله های دیگر پایتخت برای تماشای این آیین سنتی راهی درخونگاه می شوند. بانوان برای حاجت روایی در روز تاسوعا زیر نخل ۳۰۰ساله آن حلوا درست می کنند.

از تکیه رضاقلی خان تا درخونگاه

تکیه درکه

نشانی: خیابان درکه، خیابان میراسماعیلی

نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس: پایانه تجریش

نزدیک ترین ایستگاه مترو: تجریش

قدمت و سن تکیه درکه به اواخر دوره قاجار برمی گردد. حسینیه درکه جز ایام محرم و صفر، در سایر روزها هم میزبان علاقه مندان به مراسم های مذهبی است. هنوز هم در تکیه درکه، نوحه های قدیمی مثل «کشتی شکست خورده به توفان کربلا» شنیده می شود که خادمان اینجا در روزگار گذشته از بزرگ ترهایشان شنیده بودند. هنوز هم برخی اهالی درکه برای ادای نذر روشنایی، چراغ گردسوزی گوشه تکیه روشن می کنند و به سنت هایی از این دست وفادار مانده اند. مراسم علم بندان یکی از مراسم قدیمی در درکه است که یک روز قبل از شروع ماه محرم در تکیه درکه برپا می شود. در این مراسم، بزرگان و پیرغلامان محله می آیند تا پای علم ها بنشینند.

از تکیه رضاقلی خان تا درخونگاه

تکیه دزاشیب

نشانی: خیابان شهید باهنر، خیابان دزاشیب، خیابان کریمی

نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس: ایستگاه مدرسه

نزدیک ترین ایستگاه مترو: تجریش

این تکیه ۵۰۰ مترمربعی یک اثر ثبت شده در آثار ملی است که در زمان ناصرالدین شاه در ۲طبقه ساخته شده است. حوض مرمری وسط تکیه و سقف بلند شیروانی و چوبی آنکه در ارتفاع ۱۲متری واقع شده نمادی از این تکیه قدیمی است. دور تا دور تکیه طاقی هایی قرار دارند که هرکدام متعلق به یکی از طایفه های دزاشیب است. علم ۱۱تیغه طلاکوب اصفهان، ۲بیرق ۸۰ساله و چندین علم ۵پر و گلدان های وقفی از قدیم در این تکیه وجود داشته اند. بنا بر یک رسم قدیمی، عزاداران حسینیه دزاشیب در شب تاسوعا به امامزاده قاسم(ع) رفته و به عزاداران آنجا ملحق می شوند. در شب عاشورا نیز عزاداران امامزاده قاسم(ع) مهمان تکیه دزاشیب می شوند.

از تکیه رضاقلی خان تا درخونگاه

تکیه دربند

نشانی: خیابان دربند، خیابان تویسرکانی، کوچه سیدمحمد میری، نبش مسجدجامع

نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس: پایانه تجریش

نزدیک ترین ایستگاه مترو: تجریش

تکیه ۲۰۰ساله دربند تنها چند قدم با کوه دربند فاصله دارد. سقف این تکیه زمانی بر چوب های سپیدار تکیه داده بود و حالا چند سالی می شود که ستون ها جای سپیدارها را گرفته اند. یک نخل سنتی چوبی که مردم به آن دخیل می بندند و تعدادی علم و کتل هم در این تکیه وجود دارد. مراسم نخل گردانی از مهم ترین مراسم هایی است که در این تکیه در روز عاشورا برگزار می شود. در سال های گذشته در روز عاشورا نخل را به سمت بوستان سادات فعلی یا قبرستان قدیم و سرقبر آقا که مزار آقا سیدعلی دربندی است می بردند. اکنون نخل گردانی به داخل حسینیه محدود شده و ظهر عاشورا عزاداران نخل را بر دوش گرفته و دور حسینیه می چرخند.

این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و وبپیما صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.


منبع: همشهری آنلاین