• تیم محتوای وبپیما
  • چهارشنبه 20 فروردین 1404
  • 13 دقیقه

رسوایی شاباک: اسراییل در آستانه جنگ داخلی

به گزارش سرویس بین الملل وبپیما به نقل از همشهری - گروه دیپلماتیک – همشهری آنلاین: بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی، الی شارویت را به عنوان رئیس جدید شاباک (آژانس امنیت داخلی رژیم صهیونیستی) منصوب کرد و تنها ۲۴ ساعت بعد این انتصاب را به سرعت پس گرفت. این واقعه به وضوح نشان دهنده عدم انسجام در رهبری نتانیاهو است. این مساله نشان می دهد که

  • تصمیمات در تل آویو در بالاترین سطوح به طور ناگهانی و بدون یک برنامه مشخص اتخاذ می شود.
  • نتانیاهو به راحتی تحت تأثیر قرار می گیرد، نه فقط توسط متحدان راست گرای افراطی اش در ائتلاف، بلکه همچنین توسط نیروهای خارجی، دولت های دیگر و، همانطور که رسانه های اسرائیلی گزارش داده اند، حتی همسرش، سارا.
  • این روند تصمیم گیری آشفته به خوبی دلیل فقدان عمیق اعتماد ساکنان اراضی اشغالی به نتانیاهو را توضیح می دهد.

نظرسنجی های اخیر نشان می دهد که درصد قابل توجهی از اسرائیلی ها به دولت خود باور ندارند و خواستار برگزاری انتخابات جدید یا استعفای نتانیاهو هستند. بخشی از این بی اعتمادی به ناکامی نتانیاهو در جلوگیری از حملات ۷ اکتبر (طوفان الاقصی) و ناتوانی او در پیروزی در جنگی تبدیل شده که به نسل کشی در غزه انجامیده است بازمی گردد.

رمزی بارود تحلیلگر فلسطینی درباره تشدید اختلافات داخلی رژیم صهیونیستی به ویژه رسوایی اخیر شاباک در تارنمای میدل ایست مونیتور می نویسد: «اما این موضوع فراتر از این ناکامی هاست. مردم اسرائیل به نتانیاهو اعتماد ندارند زیرا او را به عنوان یک رهبر در خدمت منافع اسراییل نمی بینند. او نشان داده که حاضر است برای حفظ موقعیتش، تنش های داخلی را دامن بزند. بوبپیماراین، تعجبی ندارد که نتانیاهو حاضر است جان بیش از ۱۵ هزار کودک در غزه و همچنین ده ها هزار غیرنظامی بی گناه دیگر را فدای خود کند فقط برای اینکه زمان بیشتری برای ماندن در قدرت بخرد.»

در این میان رسوایی شاباک، نمونه ای بارز از فساد و ضعف قدرت قضاوت نتانیاهو است. تعارض فعلی بین دولت و ارتش رژیم صهیونیستی، بخشی از روند تسلط فزاینده راست گرایان افراطی بر تمام نهادها، از جمله ارتش است.

شاباک چیست؟ چه می کند؟

  • شاباک که در سال ۱۹۴۹ توسط دیوید بن گوریون نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی، تأسیس شد، مدت هاست که سنگ بنای امنیت داخلی این رژیم محسوب می شود.
  • یکی از اهداف اصلی شاباک جلوگیری از جاسوسی و فعالیت های زیرزمینی داخلی است. برهمین اساس عملیات طوفان الاقصی را شکستی تمام عیار برای این سازمان می بینند.
  • اگرچه رئیس شاباک به طور مستقیم به نخست وزیر گزارش می دهد، اما طبق یک قانون نانوشته این سمت اغلب بالاتر از درگیری های سیاسی باقی مانده است.

بحران برکناری رییس شاباک

  • بنا براین تصمیم نتانیاهو برای برکناری رونن بار رییس این سازمان در ۲ مارس، شوک بزرگی برای افکار عمومی و منتقدان نتانیاهو وارد کرد.
  • عملکرد نخست وزیر تابوی دیرینه ای را نقض کرده و بحران داخلی بی سابقه ای که اسرائیل در حال حاضر با آن مواجه است را تشدید کرده است.
  • ناداو آرگامان رئیس پیشین شاباک، حتی تهدید کرده که اطلاعات محرمانه ای را فاش خواهد کرد و این، نشانه ای است از اینکه این آژانس آماده است در این نبرد قدرت داخلی شرکت کند، امری که به اعتقاد برخی می تواند به یک جنگ داخلی تبدیل شود.

عقب نشینی استراتژیک

  • لغو نامزدی شارویت برای جایگزینی بار نشان دهنده تصمیم گیری غیرقابل پیش بینی نتانیاهو است و نظر مخالفان او را تقویت می کند که مایل به ساقط کردنش هستند.
  • برخی تحلیلگران معتقدند که تغییر نظر نتانیاهو به دلیل فشار آمریکا بوده است، به ویژه از آنجایی که شارویت مقاله ای در انتقاد از دونالد ترامپ نوشته بود.

اما به نظر می رسد که نتانیاهو از نامزدی شارویت منصرف شد تا از آن به عنوان اهرمی برای امتیازگیری از آمریکا استفاده کند.

هدف نتانیاهو دریافت حمایت کامل واشنگتن برای ادامه جنگ در غزه و دیگر ماجراجویی هایش در خاورمیانه است.

رمزی بارود در انتها می نویسد: تمرکز نتانیاهو فقط و فقط بر حفظ ائتلاف سیاسی و اطمینان از بقای سیاسی اش است، نه بیشتر و نه کمتر.

این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و وبپیما صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.


منبع: همشهری آنلاین