درست کردن دلمه برگ مو تبریزی
به گزارش سرویس مجله وبپیما به نقل از همشهری - دلمه برگ مو نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای منطقه خاورمیانه و مدیترانه ای نیز محبوب است و با روش های مختلفی پخته می شود. طعم بی نظیر آن، نتیجه استفاده از برگ های لطیف و سبز انگور و مواد داخل آن است که با هنر دست، پیچیده و آماده می شوند. اگر به دنبال یک دستور پخت اصیل و خوشمزه از دلمه برگ مو به سبک تبریزی هستید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا تمامی نکات و جزئیات طرز تهیه این غذای سنتی را یاد بگیرید.
مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو تبریزی
برای تهیه یک دلمه برگ مو خوشمزه و اصیل، مواد اولیه تازه و باکیفیت اهمیت زیادی دارند. در ادامه مواد لازم برای تهیه این غذای خوشمزه آورده شده است:
مواد لازم برای داخل دلمه:
- برنج: ۱ پیمانه
- گوشت چرخ کرده: ۲۵۰ گرم
- پیاز: ۱ عدد بزرگ
- سبزیجات معطر (تره، جعفری، شوید و نعناع) : ۲۰۰ گرم
- لپه: نصف پیمانه
- رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین: به میزان لازم
مواد لازم برای برگ ها و سس:
- برگ مو تازه: ۳۰۰ گرم
- روغن مایع: ۲ قاشق غذاخوری
- آب لیمو یا آبغوره: نصف پیمانه
- شکر: ۱ قاشق غذاخوری
- آب: ۱ پیمانه
طرز تهیه دلمه برگ مو تبریزی
مرحله اول: آماده سازی مواد
- ابتدا لپه را به خوبی شسته و با مقداری آب بپزید تا نرم شود. حتماً بعد از پختن، آب اضافی آن را خالی کنید.
- برنج را شسته و به مدت نیم ساعت در آب خیس کنید. سپس آن را در آب جوش به مدت ۵ دقیقه بجوشانید تا کمی نرم شود. برنج نباید کاملاً پخته شود، چون در مرحله نهایی با برگ مو پخته خواهد شد.
- سبزیجات معطر شامل جعفری، تره، شوید و نعناع را شسته و به صورت ریز خرد کنید.
مرحله دوم: آماده سازی مواد میانی
- پیاز را به صورت نگینی خرد کرده و در مقداری روغن تفت دهید تا طلایی شود.
- گوشت چرخ کرده را به پیاز اضافه کرده و به خوبی تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
- رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین را به مخلوط گوشت اضافه کرده و کمی تفت دهید تا عطر ادویه ها بلند شود.
- سبزیجات خرد شده، لپه پخته شده و برنج نیم پز را به مخلوط اضافه کرده و هم بزنید تا تمام مواد به خوبی ترکیب شوند. اجازه دهید مواد به مدت ۵ دقیقه با هم تفت بخورند تا طعم ها به خوبی در هم آمیخته شوند.
مرحله سوم: آماده سازی برگ مو
- برگ های مو را به خوبی بشویید و در آب جوش به مدت ۲ الی ۳ دقیقه قرار دهید تا نرم شوند.
- پس از نرم شدن برگ ها، آن ها را با آب سرد آبکشی کنید تا از پخت بیش از حد جلوگیری شود و لطافت خود را حفظ کنند.
مرحله چهارم: پیچیدن دلمه ها
پیچیدن دلمه یکی از مراحل حساس و هنری این غذاست. برای این کار:
- یک برگ مو را روی سطح صاف قرار دهید. قسمت براق برگ باید به سمت پایین باشد.
- مقداری از مواد میانی را در مرکز برگ قرار دهید.
- ابتدا لبه های چپ و راست برگ را روی مواد بیاورید، سپس قسمت پایین برگ را تا کنید و به آرامی آن را رول کنید تا کاملاً محکم شود.
نکته: دلمه ها نباید خیلی شل یا خیلی محکم پیچیده شوند. اگر خیلی محکم باشند، در زمان پخت می ترکند و اگر شل باشند، باز می شوند.
مرحله پنجم: آماده سازی سس دلمه
سس دلمه باعث طعم بهتر و لطافت بیشتر آن می شود. برای تهیه سس:
- در یک قابلمه مناسب، مقداری روغن بریزید و دلمه ها را به صورت مرتب داخل آن بچینید.
- در یک کاسه، آب، آب لیمو یا آبغوره، شکر و کمی نمک را مخلوط کنید و روی دلمه ها بریزید.
- یک بشقاب روی دلمه ها قرار دهید تا هنگام پخت باز نشوند. سپس درب قابلمه را بگذارید.
مرحله ششم: پخت نهایی
- قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و اجازه دهید به مدت ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت به آرامی بپزد.
- هر از گاهی دلمه ها را چک کنید تا از خشک نشدن و پخت کامل مطمئن شوید. اگر لازم بود، کمی آب اضافه کنید.
- بعد از پایان پخت، بشقاب روی دلمه ها را بردارید و آن ها را به آرامی در ظرف سرو بچینید.
فوت و فن های پخت دلمه برگ مو تبریزی
- برای جلوگیری از باز شدن دلمه ها، می توانید از نخ آشپزی برای بستن آن ها استفاده کنید.
- اگر به طعم ملس علاقه دارید، کمی سرکه یا آبغوره به سس اضافه کنید.
- استفاده از برگ های تازه و نازک مو طعم و کیفیت دلمه ها را دوچندان می کند.
- می توانید در میان مواد میانی از کشمش و گردو خرد شده نیز استفاده کنید تا طعمی متفاوت و خوشمزه تر ایجاد شود.
سخن پایانی
دلمه برگ مو تبریزی، یکی از لذیذترین غذاهای سنتی ایرانی است که با مواد اولیه ساده و در دسترس تهیه می شود. پیچیدن هنرمندانه برگ های مو و ترکیب مواد خوش عطر و طعم درون آن، این غذا را به یکی از محبوب ترین غذاها در بین ایرانیان تبدیل کرده است. با رعایت نکات و فوت و فن های گفته شده می توانید این غذای خوشمزه و مقوی را به بهترین شکل در خانه تهیه کرده و از طعم اصیل آن لذت ببرید. اگر به دنبال یک غذای اصیل و خوشمزه ایرانی هستید، دلمه برگ مو تبریزی بهترین انتخاب است.
این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و وبپیما صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع: همشهری آنلاین